Rabu, 17 Februari 2010

BUKU : ERA KEBANGKITAN KERAJAAN UTHMANIYAH


TAJUK : Era Kebangkitan Kerajaan Uthmaniyah
PENULIS : Mohd Fikri Bin Che Hussin (Salah Seorang Pengasas web www.al-fikrah.net)
HARGA : RM35.90
PENERBIT : Hijjaz Records Publishing
Buku yang berada di tangan anda ini adalah sebuah karya sejarah yang merentasi perjalanan kebangkitan Empayar Khilafah Uthmaniyah. Empayar ini pernah menjadi model dan ikon kemajuan dunia serta sumber inspirasi abad pertengahan di Eropah.
Para Khilafah Uthmaniyah membina empayar mereka dengan semangat Islam yang menyala dan membara. Mereka membangunkannya dengan keringat dan kesungguhan, darah dan air mata, harta benda dan jiwa, demi menegakkan syariah dan kalimah Allah.
Tidak hairanlah dengan semangat juang yang tinggi itu mereka berjaya menakluk Konstantinople yang menjadi idaman setiap bangsa dunia ketika itu. Perjuangan mereka berpandukan sabda Rasulullah s.a.w, “Konstantinople akan dapat ditakluki oleh seorang lelaki. Maka dia adalah sebaik-baik pemimpin dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera.”
Janji Rasulullah s.a.w ini tertunai apabila pada tahun 1453, kota Konstantinople jatuh ke dalam genggaman Sultan Mehmed al-Fatih. Pembentukan kerajaan Uthmaniyah dengan asas kekuatan jihad Islam telah menjadikan mereka sebagai satu pasukan elit yang terlatih, berdisiplin, bersemangat, memiliki keberanian dan ketangkasan yang tiada taranya.
Malahan semangat dakwah mereka mampu merubah satu bangsa nomad yang sederhana menjadi sebuah pembangun empayar yang amat digeruni dengan kuasanya melebar ke tiga benua iaitu di Afrika, Asia Tengah dan Eropah hingga menjangkau ke benteng kota Vienna, Austria.
Paul Kennedy menyatakan dalam tulisannya : “Empayar Uthmaniyah bukan hanya sebuah kerajaan tentera malahan ia mampu menjadi penakluk elit yang dibentuk dari satu kesatuan iman, budaya dan bahasa pada sebuah kawasan yang lebih luas dari Empayar Rumawi (Byzantine) dan bagi penduduk yang lebih besar jumlahnya. Dalam beberapa abad sebelum kurun ke-14, Islam telah melampaui Eropah dalam bidang kebudayaan dan teknologi. Kota-kotanya sangat luas, tersusun dan perairan yang sangat baik. Beberapa kota turut mempunyai perpustakaan yang lengkap dan masjid yang indah. Dalam bidang matematik, kartografi, perubatan dan aspek lain daripada jurusan sains dan industri, kaum muslimin sering terkehadapan.”
MOHD FIKRI BIN CHE HUSSAIN
mohdfikrihussain1 @ yahoo.com

2 ulasan:

mohd fikri @ alamghiri berkata...

Assalamualaikum
Anta memang cekap laa syeikh... ana tak sempat nak cek lagi dengan Hijjaz dan depa pon tak bagitau lagi kat ana...
Apa pon alhamdulillah...
Syukran syeikh... atas ketangkasan anta dalam menyebar luaskan maklumat ini...

Mohd Yaakub bin Mohd Yunus berkata...

Wa'alaikumussalaam Warhamtullahi wabarakatuh

Ana pun dapat informasi ini dari laman web AFN..

Tahniah kepada enta...

Teruskan berkarya..