Khamis, 25 September 2008

UTUSAN MALAYSIA 25 September : KEMULIAAN LAILATUL QADAR


Kemuliaan lailatul qadar
Oleh MOHD. YAAKUB MOHD. YUNUS

BULAN Ramadan merupakan satu bulan yang penuh keberkatan di mana Allah SWT meluaskan rahmat-Nya agar menaungi seluruh hamba-hamba- Nya yang tekun beribadat dan taat kepada-Nya dengan memberi ganjaran pahala yang berlipat kali ganda.

Pada bulan ini juga terdapat satu malam yang lebih mulia berbanding 1,000 bulan, iaitu lailatul qadar. Padanyalah diturunkan al-Quran yang dijadikan panduan bagi seluruh umat Islam.
Firman Allah SWT: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (al-Quran) itu pada malam al-Qadar. Apakah cara yang membolehkan engkau mengetahui kebesaran lailatulqadar itu? Lailatul qadar ialah malam yang paling baik berbanding 1,000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan izin Tuhan mereka membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun berikutnya). Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar. (al-Qadr: 1-5).

Oleh itu, sesiapa yang beribadat pada bulan Ramadan dan menepati malam lailatul qadar, ganjaran pahala amalannya itu melebihi ibadah yang dilakukannya selama 1,000 bulan.

Apakah itu lailatul qadar?

Tentang makna al-Qadr, sebahagian ulama berpendapat ia bermaksud pengagungan. Dari sini dapat kita fahami bahawa lailatul qadar bermaksud malam yang memiliki keagungan kerana diturunkan al-Quran pada malam tersebut, turunnya para malaikat, melimpahnya rahmat dan keampunan Allah serta Allah akan menganugerahkan keagungan (kemuliaan) kepada mereka yang beribadat pada malam itu.

Al-Qadr juga bermaksud penetapan. Oleh itu, lailatul qadar juga bermaksud malam penetapan segala urusan yang bakal berlaku pada tahun berikutnya. Ini jelas bertentangan dengan tanggapan kebanyakan umat Islam di Malaysia yang beranggapan bahawa malam Nisfu Syaaban merupakan malam di mana Allah menetapkan apa yang ditakdirkan untuk kita pada tahun berikutnya.

Mereka berhujah dengan firman Allah SWT: Sesungguhnya Kami telah menurunkan al-Quran itu pada malam yang berkat; (Kami berbuat demikian) kerana sesungguhnya Kami sentiasa memberi peringatan dan amaran (agar hamba-hamba Kami tidak ditimpa azab). (Kami menurunkan al-Quran pada malam itu kerana) pada malam yang berkat itu dijelaskan (kepada malaikat) tiap-tiap perkara yang mengandungi hikmat serta ketetapan yang bakal berlaku. (al-Dukhan: 3-4.

Menurut tafsiran 'Ikrimah, malam yang diberkati dan ditetapkan segala urusan manusia itu adalah malam Nisfu Syaaban. Namun, pendapat ini tertolak kerana nas-nas yang sahih menjelaskan bahawa al-Quran diturunkan pada bulan Ramadan. Malam yang diberkati itu adalah malam lailatul qadar sebagaimana yang terdapat di dalam surah al-Qadr yang penulis paparkan sebelum ini.

Al-Hafiz Ibn Kathir r.h ketika mentafsirkan surah al-Dukhan, ayat 3-4, katanya: "Allah berfirman menjelaskan tentang al-Quran al-Adzim bahawa al-Quran diturunkan pada malam yang penuh berkat, iaitu malam al-Qadr sebagaimana firman Allah di dalam surah al-Qadr: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (al-Quran) ini pada malam al-Qadr. (al-Qadr: 1).
Hal itu terjadi pada bulan Ramadan sebagaimana firman Allah: (Masa yang diwajibkan kamu berpuasa ialah) bulan Ramadan yang diturunkan al-Quran padanya...(al-Baqarah: 185).
Pengajaran di sini ialah sesiapa yang mengatakan bahawa malam yang dimaksudkan (dalam surah al-Dukhaan itu) adalah malam Nisfu Syaaban seperti yang diriwayatkan daripada 'Ikrimah, bererti dia telah menjauhkan diri dari pengertian asalnya. Ini kerana, nas al-Quran menegaskan bahawa yang dimaksudkan dengan malam yang penuh berkat itu (lailatul qadar) adalah pada bulan Ramadan. (Rujuk Kitab Tafsir al-Quran al-'Adzim karya al-Hafiz Ibn Kathir, jil. 4, ms. 137).

Syeikh Muhammad Abdul Salam r.h berkata: "Keyakinan bahawa malam Nisfu Syaaban adalah malam al-Qadr adalah keyakinan yang salah". Demikian kesepakatan para ulama hadis sebagaimana dijelaskan oleh Ibn Kathir di dalam tafsirnya. Ketika menjelaskan Sunan al-Tirmizi, Ibn al-Arabi mengatakan bahawa firman Allah di dalam surah al-Dukhan, ayat 3: Sesungguhnya kami menurunkan al-Quran bermaksud diturunkan pada malam Nisfu Syaaban adalah tidak benar kerana Allah tidak pernah menurunkan al-Quran pada bulan Syaaban.

Ayat itu harus difahami secara lengkapnya sesungguhnya Kami menurunkan al-Quran pada malam al-Qadr di mana lailatul qadar itu hanya wujud pada bulan Ramadan. Hal ini juga ditegaskan oleh Allah di dalam surah al-Baqarah, ayat 185 di atas tadi.

Keyakinan al-Qadr berlaku pada malam Nisfu Syaaban bertentangan dengan Kitabullah dan jauh terpesong dari isi kandungannya.

Perlu kami ingatkan bahawa Allah sendiri menegaskan tentang malam itu di dalam surah al-Dukhan, ayat 3: (Kami menurunkan al-Quran pada malam itu kerana) pada malam yang berkat itu dijelaskan (kepada malaikat) tiap-tiap perkara yang mengandungi hikmat serta ketetapan bermaksud pada malam al-Qadr dijelaskan segala hal kepada malaikat bukannya pada malam Nisfu Syaaban. (Rujuk Kitab al-Sunan wa al-Mubtada'at karya Muhammad Abdul Salam Khadr al-Syaqiry, ms. 156).

Bilakah berlakunya lailatul qadar?

Sabda Rasulullah SAW: Carilah lailatul qadar pada malam-malam yang ganjil daripada 10 malam terakhir di bulan Ramadan. (riwayat al-Bukhari di dalam sahihnya, no: 2017.
Dalam sabdanya yang lain baginda SAW menyebut: Carilah (lailatulqadar) pada 10 malam terakhir. Jika seseorang kamu lemah atau tidak mampu, janganlah Dia kalah (putus asa) mencarinya pada baki tujuh malam terakhir. (riwayat Muslim di dalam Sahihnya, no: 1165).
Kombinasi hadis di atas dapatlah kita simpulkan bahawa kita sepatutnya menggandakan ibadah pada malam yang ganjil bermula 10 malam terakhir pada bulan Ramadan terutamanya pada malam ke 23, 25, 27 dan 29.

1 ulasan:

wagiman berkata...

Salam Ustaz,

beberapa orang rakan telah beberapa kali bertanya kepada saya mengenai malam lailatul qadar ini.

Antara soalannya ialah" ... bagaimana nak cari malam lailatul qadar kerana masa diantara negara Arab dan Malaysia tidak sama ...?"

Saya terhenti seketika ... bagi saya soalan ini agak mudah untuk dijawab tetapi payah untuk memberi kefahaman kepada yg bertanya.

Jawapan saya ... secara ringkas iaitu dengan tidak menjawab soalan mereka tetapi memberi satu contoh untuk difikirkan.

Kata saya ...

Seorang ketua jabatan @ agensi yang hendak menganugerahkan sijil khidmat cemerlang akan mengisi satu borong Lapuran Penilaian Prestasi bagi tahun dinilai.

Jika majlis akan diadakan pada Mac 2008 maka penilaian utk tahun 2007. Penilai akan mengisi borang berdasarkan prestasi yang dinilai bermula dari Jan 2007 hingga Dis 2007.

Keputusan diterima pada Feb 2008 dan selepas itu majlis anugerah akan diadakan.

Kata saya lagi, seorang penilai akan menilai selama prestasi kerja 12 bulan yg dinilai sebelum mencatat apa jua markah dalam borang tersebut.

Jika dalam 12 bulan itu ada positifnya makan akan ada markah tinggi yang akan diberi tetapi jika lebih banyak negatif maka faham2 lah sendiri. Penilai akan melakukan penilaian sepanjang tempuh itu bukan hanya menilai 10 hari terakhir dalam tahun berkenaan.

Begitu juga dengan Allah, adakah Allah akan memberi 'malam lailatul qadar' kepada umatnya yang berbohong kepadanya?

Bohong disini bermaksud, seorang itu dalam 12 bulan kitaran hidupnya dalam setahun akan menjadi lebih lebai dari lebai, lebih aulia dari aulia, lebih alim dari alim bila tiba bulan Ramadhan. Sepanjang bulan Ramadhan tak pernah tinggal puasanya, begitu menjaga tuturkatanya, sentiasa membaca al-Quran, zikir sentiasa dibibir, solah sunat jadi makanan harian dan tarawikh nya memang tak dapat orang lain nak ikut.

Pendek kata dalam 30 hari bulan Ramadhan ini, orang ini akan dilihat seperti wali layaknya.

Tetapi sebelum pada bulan Ramadhan semuanya tidak dijaga. Solat yg wajib dilakukan hanya pada hujung waktu, alasan bebanan kerja.

Selepas Hari raya juga semua yg molek ditinggalkan sedikit demi sedikit. Tak lama kemudian jadilah dia sebenar dirinya.

SIapakah yang hendak dibohonginya?

Kemana saja saya pergi, mereka sentiasa bercerita tentang 'lailatul qadar' ini tetapi lebih kepada yg muluk muluk saja.

Dalam bacaan2 juga banyak hanya bercerita tentang 'zahir' utk mendapat 'lailatul qadar' tetapi tidak diterjemahkan dengan detail bagaimana cara yg sebenarnya.

Manusia tergoda utk beribadat dlm bulan Ramadhan ini hanya kerana cuba mendapat janji Allah itu sahaja tetapi mereka tidak memahami akan haqeqat ibadah sebenarnya.

Wagiman
grenbara@gmail.com